Papa Françesku lumturoi sot familjen polake Ulma, e cila u vra nga forcat pushtuese gjermane në Poloni për strehimin e hebrenjve në fermën e tyre gjatë Luftës së Dytë Botërore. Çifti katolik Wiktoria dhe Jozef Ulma dhe gjashtë fëmijët e tyre morën një familje hebreje dhe dy motra hebreje, por u tradhtuan dhe u vranë nga nazistët në vitin 1944.

Hebrenjtë që fshiheshin në pronën e tyre u vranë gjithashtu nga nazistët. Një fëmijë i palindur ishte gjithashtu në mesin e atyre që u lumturuan gjatë një shërbimi në famullinë Markowa, në juglindje të vendit. Wiktoria Ulma ishte shtatzënë në muajin e shtatë kur u vra. Papa lavdëroi Ulmat në lutjen e tij në sheshin e Shën Pjetrit, në Romë, si një “rreze shprese në Luftën e Dytë Botërore, një model i denjë për imitim për impulsin e së mirës”.

Një shërbesë fetare në Markowa u drejtua nga kardinali Marcello Semeraro, kreu i autoritetit të Vatikanit që merret me lumturimin, i cili lexoi një letër nga papa.Në të, papa Françesku e përshkroi familjen Ulma si “laikë dhe martirë të vërtetë që pa frikë dhanë jetën e tyre si samaritanë të mirë nga dashuria për vëllezërit dhe motrat e tyre dhe pranuan ata që u persekutuan në shtëpinë e tyre”.

Pasoi një ceremoni në varrezat e fshatit, ku është varrosur familja. Wiktoria dhe Jozef Ulma u dekoruan edhe me medaljen “Të Drejtat e Kombeve” nga Memoriali i Holokaustit Yad Vashem në Izrael. Sipas informacionit nga Yad Vashem, një hebre, i cili fshihej pranë Markowa, aplikoi në vendin përkujtimor që Ulmas të renditeshin në mesin e të drejtëve. Pakica e madhe hebreje e Polonisë prej më shumë se tre milionë u shkatërrua praktikisht gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Një total prej katër deri në gjashtë milionë polakë vdiqën në konflikt. Marrëdhënia e Vatikanit me Gjermaninë naziste mbetet një temë e diskutueshme mes historianëve.