Gjykata e Lartë e Miçiganit ka rrëzuar një përpjekje për të hequr ish-presidentin Donald Trump nga votimi paraprak i vitit 2024 bazuar në “ndalimin kryengritës” të Kushtetutës së SHBA.

Gjykatësi i Gjykatës së Kërkesave të Miçiganit, i cili mori për herë të parë çështjen, tha se ligji i shtetit nuk u jep zyrtarëve zgjedhorë asnjë liri veprimi për të kontrolluar përshtatshmërinë e kandidatëve primar presidencialë. Ai tha gjithashtu se rasti ngriti një çështje politike që nuk duhet të vendoset në gjykata.

Vendimi i tij u la në fuqi nga Gjykata e Apelit në Miçigan, e cila tha: “Për momentin, e vetmja ngjarje që do të ndodhë janë zgjedhjet paraprake presidenciale. Por, siç shpjegohet, nëse Trump skualifikohet nuk ka rëndësi për vendosjen e tij në atë fletëvotim të veçantë”. Urdhri nga Gjykata e Lartë e Miçiganit ishte i panënshkruar dhe gjykata nuk publikoi një numër votash.

Ndryshe nga Kolorado, gjykatat e Miçiganit e refuzuan çështjen tërësisht për arsye procedurale. Ata kurrë nuk arritën pyetjen nëse 6 janari ishte një kryengritje dhe nëse Trump u përfshi në të. Një nga gjyqtarët e Miçiganit të mërkurën shkroi pse Michigan është i ndryshëm nga Kolorado.

Sfiduesit anti-Trump “nuk kanë identifikuar asnjë dispozitë analoge në Ligjin Zgjedhor të Miçiganit që kërkon që dikush që kërkon zyrën e Presidentit të Shteteve të Bashkuara të dëshmojë kualifikimin e tyre ligjor për të mbajtur postin”, shkroi gjyqtarja Elizabeth Welch, duke krahasuar ligjin e Miçiganit me atë të Kolorados.