Testimi i të gjithë ekuipazhit të aeroplanmbajtëses amerikane “Theodore Roosevelt”, ka zbuluar një të dhënë të rëndësishme për pandeminë: Shumica e rasteve pozitive deri më tani janë në mesin e marinarëve që janë asimptomatikë.

Mundësia që koronavirusi të përhapet në një mënyrë kryesisht “vjedhurazi” midis një popullate me njerëz kryesisht të rinj, të shëndetshëm që nuk tregojnë simptoma mund të ketë pasoja të mëdha për politikëbërësit amerikanë, të cilët po mendojnë se si dhe kur të rihapin ekonominë.

Rasti gjithashtu rinovon pyetjet në lidhje me vendimet e qeverive për të testuar vetëm personat e dyshuar si të infektuar, çdo do të thotë se është në të vërtetë kapjen e përhapjes së virusit në Shtetet e Bashkuara dhe në mbarë botën.

Testimi i Marinës për të gjithë ekuipazhin prej 4.800 anëtarësh të transportuesit të aeroplanëve luftarë, ishte një veprim i jashtëzakonshëm, tashmë kur koronavirusi i ka marrë jetën kapitenit të transportuesit dhe çoi në dorëheqjen e njëri prej drejtuesve të Marinës.

Afërsisht 60 përqind e mbi 600 marinarëve që u testuan deri më tani nuk kanë treguar simptoma të COVID-19, sëmundja potenciale vdekjeprurëse e frymëmarrjes e shkaktuar nga koronavirusi, thotë Marina. Shërbimi nuk spekuloi se simptomat mund të shfaqen më vonë ose të mbeten asimptomatike.

“Në lidhje me COVID-19, ne po mësojmë se vjedhurazi në formën e një transmetimi asimptomatik është fuqia sekrete e këtij kundërshtari,” tha Rear Admiral Bruce Gillingham, kirurg i përgjithshëm i Marinës.

Shifra është më e lartë se kufiri 25% deri 50% i ofruar më 5 prill nga Dr Anthony Fauci, drejtor i Institutit Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive dhe anëtar i grupit këshillues për koronavirusin të Presidentit Donald Trump.

Sekretari i Mbrojtjes Mark Esper, duke folur në një intervistë televizive të enjten, tha se numri i rasteve asimptomatike nga transportuesi ishte “shqetësuese”.

“Ai ka zbuluar një dinamikë të re të këtij virusi: ai mund të bartet nga njerëz normalë, të shëndetshëm, të cilët nuk kanë asnjë ide se e mbajnë atë”, tha Esper.

Të dhëna të tilla paraqesin sfida për Pentagonin. Ushtarët amerikanë janë të shtrirë në të gjithë botën, ndonjëherë në ambiente të mbyllura si nëndetëse, anije dhe avionë.

Testimi i tërë ushtrisë nuk është akoma i mundshëm, duke pasur parasysh kapacitetin e kufizuar të testimit, thonë zyrtarët dhe zbulimi i mjaftueshëm i rasteve pa teste është i pamundur nëse shumica e rasteve janë asimptomatikë.