NAZO VELIU I SHKRUAN VATRES DHE VATRANEVE

KTHIM PERGJIGJE

PER DIJENI:

1.ZOTIT ELMI BERISHA

 1. VATRANEVE TE TE GJITHA DEGEVE TE VATRES
 2. KOMUNITETIT SHQIPTAR NE AMERIKE
 3. MEDIAVE TE SHKRUARA DHE ELEKTRONIKE

Me 9 Nentor 2023, ora 8:27 AM nga i shpalluri juaj Keshilltar Kabineti, zoti Pashko Camaj kam marre nje e-mail te shkruar pikerisht me 8 Nentor (2023) daten e themelimit te Partise Komuniste Shqiptare, ne oret e vona te nates edhe pse vetem disa ore me pare ishin ne mbledhjen e Kryesise se Federates Vatra, ku shkruhet se me keni liruar nga detyra e Sekretares se Federates Pan-Shqiptare VATRA me motivacionin:

 1. Duke pasur parasysh nje dinamike te shtuar te aktiviteteve te Vatres ne rrafshin organizativ, reformues, lobues dhe diplomatik,
 2. Fluksin e shtuar te aktiveteteve ne Washington, Tirane, Prishtine, Shkup, Presheve e Ulqin dhe ne viset e tjera shqiptare,
 3. nevojen e nje dinamike te re aktivitetesh,
 4. domosdoshmerine per reforma kadrovike (do t’iu lutesha te perdornit fjalen e pershtateshme shqip)
 5. freskimin dhe energjite e reja,
 6. ne perputhje me Kanunoren dhe Rregullativen e organizates sone
 7. ju njoftoj se ju liroj nga pozita e Sekretares se Federates Pan-Shqiptare te Amerikes VATRA.

Dhe pas gjithe ketyre pikave nuk keni harruar te me shprehni mirenjohjen Tuaj me te larte per punen e madhe, angazhimet e mia shumevjecare ne Federaten VATRA ne interes te avancimit te komunitetit shqiptar ne SHBA dhe te ceshtjes shqiptare ne pergjithesi duke me uruar shendet te plote dhe sukses ne vazhdimesi.

          Duke e lexuar dhe rilexuar kete e-mail te zotit Pashko Camaj, pra sic ai citon:’ Njoftim nga Kryetari i Vatres”, dua t’iu sqaroj se: Ne nyjen 23, faqja 5 e Kanunores se vitit 1926 thuhet:

“Sekretari i qendres eshte i dyti zyrtar i VATRES, ze vendin e kryetarit kur ky eshte i larguar, mban defteret e qendres dhe korrespondencen me deget dhe me anetaret e me personat e jashtem, mban rekordet e mbledhjeve te komisionit, mban arshivat, kycet e zyrave dhe te arkes”

Bazuar ne kete nyje te Kanunores Ju zoti Elmi Berisha jo vetem qe nuk ia keni dhene mundesine Sekretarit te Vatres, ne kete rast mua, te ushtroje funksionin e detyres por per ta larguar Nazo Veliun nga funksioni qe vatranet i kishin ngarkuar, arritet te krijoni “institucione” drejtuese qe nuk i permban Kanunorja e Vatres sic jane:

 1. Shefi i Kabinetit ne Vater— Pashko Camaj
 2. Drejtori i Degeve ne Vater—Mond Rakaj

dhe ti ngarkonit dy zoterinjeve te lartpermendur detyra qe lidheshin me funksionet e Sekretarit te Vatres. Vatra dhe funksionimi i saj ne Vater nuk eshte biznes personal zoti Elmi por eshte detyrim dhe perkushtim, qe lidhet ngushte me Kanunoren dhe vizionin dhe misionin e Vatres. Per mua personalisht eshte edhe detyrim moral ndaj atyre qe me kane besuar, vatraneve te vjeter e te rinj por edhe ndaj atyre vatraneve, qe sot nuk jane me mes nesh por qe kontributi i tyre ne interes te ceshtjes Kombetare Arberore e Kombit Arberor ka qene aq i madh e me aq perkushtim sa nuk kane kursyer asgje, as edhe jetet e tyre per Atdhe.

Meqenese ju, qe nga Kuvendi i Michiganit keni qene nje Kryetar i Emeruar dhe jo i zgjedhur dhe pa asnje kontribut ne Vater, nuk mund te prisnim me shume nga Ju por as te na zhgenjenit kaq shume. Nga drejtues te katapultuar ne Vater madje edhe ne shkelje te Kanunores nuk mund te presesh me shume se sa kaq. Ju zoti Elmi duhet ta pranoni qe ne Vater ka anetare me te vjeter se sa Ju, me nje kontribut shume here me te madh se sa Tuajin, ndaj t’i fshish me nje te rene te lapsit keta individe e kontribute eshte mekat qe historia nuk do t’jua fale. T’i lironi nga detyra ata qe i sherbejne Vatres me shpirt e me zemer, pa pasur asnje fitim personal, t’i lironi nga detyra edhe pse ne Kanunore dhe Rregulloren e Federates Pan-shqipetare VATRA ose sic quhet ne anglisht Constitution and By-Laws of The Pan-Albanian Federation of America VATRA (THE HEARTH) e cila nuk ua jep Juve kete te drejte do te thote qe haptazi e keni shkelur kete ligj qe i ka mbijetuar cdo dashakeqesie. Cdo veprin juridik qe eshte ne kundershtim me ligjin themelor, ne kete rast me KANUNOREN E VATRES eshte VOID DHE NUL. Keshtu qe edhe shkresa qe ju me keni derguar me te bindurin Tuaj, “shefin e kabinetit te Vatres” zotin Pashko Camaj nuk ka asnje vlere as per mua dhe as per vatranet e ndershem, te cileve Ju ju  ua mbyllni dyert e komunikimit dhe te Vatres.

Duke qene ne lartesine e detyrimeve te mia ndaj vatraneve historike me lind e drejta t’iu pyes:

 1. Perse e keni shkelur Kanunoren e Federates Pan-Shqiptare Vatra dhe keni krijuar “institucione” drejtuese ne Vater?
 2. Perse keni emeruar “shef kabineti” e sot per sherbimet qe zoti Pashko Camaj ju ka bere i keni premtuar funksionin e SEKRETARIT TE VATRES?
 3. Ne cilen nyje te Kanunores bazohet emerimi i “Drejtorit te Degeve” te Vatres qe mbahet e trumbetohet me te madhe nga zoti Mond Rakaj?
 1. Ka edhe dicka tjeter per te cilen ju kam pyetur sistematikisht ju dhe veten… ku shkuan vlerat monetare qe vatranet dhane per vellezerit e tyre te demtuar nga termeti i 26 nentorit 2019? Edhe sot i kam te rregistruara ne e-mailet e mia kerkesat per ndihmen e premtuar familjes Jaku ne   Komunen Bubq e cila jo vetem qe nuk ka marre asnje ndihme monetare nga Vatra por betohen ne Zot jo me shume se perpara nje jave qe asnje penny nuk ka shkuar per llogari te tyre. 
 2. Dhe nuk rrij dot pa ju adresuar nje shqetesim panvatran. Kur do ta hapesh Vatren? 
 3. Po Auditi financiar i kesaj FEDERATE do te behet ne menyre qe secili nga ne te dale i paster e te mos quhet hajdut neser nga vatranet zemer gjere qe ndoshta kane dhene edhe dollarin e fundit qe kishin ne xhep per te ndihmuar vellezerit e tyre ashtu sic eshte e shkruar edhe ne Kanunoren e Vatres?

Nyjen 1. e Kanunores se Vatres  cileson: te rite ne mes te Shqietareve t’Amerikes dhe me ane te tyre ne mes te Shqipetareve te Shqiperise, shpirtin e ndihmes ne mes te tyre dhe te dashurise per kombesine e tyre………   

 1. Perse nuk lejoni qe ne arken e Vatres te derdhet kuotizacioni i Deges se Vatres Manhattan, te cilin une kam qe nga 22 korriku 2023 qe e mbaj e kur pyes arketarin e Vatres me thote qe Zoti Elmi Berisha me ka urdheruar te mos t’i marr sepse kjo dege eshte perjashtuar?
 2. Kush e perjashtoi kete dege dhe kur sepse une si sekretare e qendres nuk e di qe te jete marre nje vendim i tille dhe nuk kam asnje vendim perjashtimi? 
 1. Perse nuk e mbani fjalen kur u thoni jo vetem vatraneve te thjeshte por edhe anetareve te Keshillit te Vatres se do t’iu sqaroj per cdo problem qe ju ngrini? 
 2. Perse nuk vini ne Vater te takoheni me vatranet e thjeshte nderkohe kur jeni te gatshem te prisni ne Vater cilindo qe ju pelqen juve personalisht pa pyetur e pa u konsultuar pse jo edhe planifikuar sic ka ndodhur edhe me pare por prisni ne Vater ata apo ato qe jane pjese te atyre qeverive ne Shqiperi qe jo vetem kane shkelur dinjitetin kombetar te vendit nga ne vime, pra te Shqiperise por jane bere edhe pjese e marrezive te Vucicit e Serbise per te pergjakur edhe njehere vatrat e familjeve te Dardanise?
 3. Perse ndryshe thoni e ndryshe beni zoti Elmi? Po Vatranin Petrit Alibejaj, Andrea Panin dhe komunitetin e Bostonit perse e pengoni ne krijimin e deges se Vatres ne Boston edhe pse vendimet Tuaja jane nul sepse ju jeni i paligjshem ne drejtimin e Federates Pan-Shqiptare Vatra, perkrahni Klerikun Theofan Koja (Arjan Koja) si Kryetar te Deges se Vatres ne Boston, nje te paudhe qe ka shkelur me te dyja kembet  simotren e Vatres, Kishen Ortodokse Shqiptare te Shen Gjergjit dhe i sherben sot Kishes Greke qe ne historine e saj ka qene jo vetem projektuesja por edhe udheheqesja e genocidit ndaj Popullsise Came ne vitin 1944 ne Cameri ku te paret e mi u vrane, prene, masakruan e u debuan nga trojet e tyre stergjyshore me dhune.
 4. Ku eshte patriotizmi dhe atdhetarizmi Juaj zoti Elmi?

Pyetjet ndoshta nuk do te mbaronin kurre por tashme dua te fokusohem  tek vetja ime, pra tek une Nazo Veliu:

 1. Cilat jane gabimet e mija qe une duhet te lirohem nga kjo detyre?
 2. A keni ndonje vendim te marre jo vetem nga Ju apo edhe nga Kryetaret e meparshem ku une jam paralajmeruar gjate 12 vjeteve qe kryej funksionin e Sekretarit te Qendres per shkelje te Kanunores apo per pakorrektesi ne kryerjen e funksionit? Nese jo:
 3. Perse me dikriminoni ne moshe dhe ne gjini?

Ndoshta une ne moshe nuk jam e barabarte me ju por forcen e mendimit dhe te experiences e kam ndoshta me te madhe se sa ju per ti sherbyer Kombit tim Arberor e ta ngrej zerin kudo dhe kurdohere per te mbrojtur Kombin tim pamvaresisht se sot ai eshte i ndare ne copa por une me te madhe do ta them KOMBIT I DUHET BASHKIMI. E keqja botes nuk do ti vi nga bashkimi arberor. Shqiperia. Kosova, tokat shqiptare qe jane nen Malin e Zi, tokat shqiptare qe jane nen Maqedonine e Veriut dhe Chameria ime Martire nje dite do te jene bashke.

 1. Per ti sherbyer Kombit tim, Camerise Martire, Komunitetit Shqiptar ne Amerike, patriotizmit dhe mbrojtjes se te drejtave arberore ne bote, nuk do te ma mbylli dot gojen mua asnje si Ju keni mbyllur sot Vatren por qe nuk do te mundeni ta mbani gjate.
 2. Une i sherbej Vatres vullnetarisht edhe pse aty brenda kam edhe pjese te historise se familjes sime e Ju kurre nuk do te mundeni te me lironi apo perjashtoni nga kjo copez histori sepse jane vatranet dhe jo Ju qe e kane pranuar qe une te jem Sekretare e Pergjitheshme e Federates Pan-Shqiptare e Amerikes VATRA. Amerika ka ligje edhe per mua ashtu sic Ju mendoni se ka edhe per Ju kur dikush ju ul hunden e ju thote gjera qe ju nuk i pranoni pa na thene ne vatraneve se cfare thone nuk jane te verteta e tu sillni prova se ju keni te drejte e qe gjithe secili qe behet pengese ne rrugen Tuaj te gjeje vendin qe i takon. Ndaj mos prisni qe une te rrij me urdherat tuaja per te dorezuar cfare une kam nga Vatra. Ju keni mbi pese-gjashte muaj qe i keni vene deres se Vatres celesin e turpit e askush nuk e di se cfare keni bere me dokumentacionin e Vatres, Arkivin e saj, biblioteken apo edhe cdo lloj tjeter dokumentacioni. Edhe pse Kanunorja e Vatres thote shkoqur dhe prere se celesat e Vatres i mban Sekretari i Vatres.
 3. Cfare pune kane celesat e Vatres ne lokalin e Anton Rajes? (fjala e Editorit te Gazetes Dielli kur une shkova ne Vater per nje interviste qe do te jepte Presidenti i Nderit Zoti Agim Rexhaj per Vasil Panin ish- kryetar i Vatres nme 16 korrik 2023 nderkohe deres se Vatres i ishte nderruar celesi e une Sekretarja e Qendres duhet te shkoja neper lokale ne kerkim celesash se atje ndodheshin celesat e Vatres)
 4. Kush ishte qellimi i nderrimit te celesit te deres se Vatres pa njoftuar funksionarin qe ka te drejte t’i mbaje ato celesa (ne kete rast mua, Nazo Veliun, sekretare e qendres se Vatres)?

Une mendoj se te mbyllesh shtepine e ti lesh bijte e saj jashte eshte njesoj sikur ke shitur veten e cmimi qe ke marre eshte aq i larte sa nuk te jane dhimsur as femijet, pra vatranet

 1. Hapi dyert e Vatres per Vatranet, bej inventarin e saj me prezencen e vatraneve e pasi gjithcka te shkruhet e zeza mbi te bardhe e une do te jem ne Zyren e Vatres per te bere ate qe mua me takon e sic me takon nese vatranet do ta kerkojne.
 2. Perse e shihni te keqen tek une bija e Camerise, qe sheh ne programet tuaja fshirjen e emrit te saj se nuk i pelqen Kishes Greke, te cilen Juve e keni ulur kembekryq ne Vater?
 3. Shume mund te me thone ku ke qene deri me sot qe nuk i ke bere present keto probleme? Asnjehere nuk i kam mbajtur per vete por i kam vene ne dukje ne Vater, ne Mbledhje te Kryesise, Kam kembengulur edhe ne mediat vizive dhe elektronike qe problemet e Vatres nuk duhen bere pazar por duhen zgjidhur nga vete vatranet ne Vater dhe asnjehere nuk jane bere.
 4. Sot po i bej prezente edhe per dijeni te Komunitetit jo sepse Zoti Elmi Berisha po kerkon lirimin tim nga funksioni i Sekretares se Qendres por ka ardhur momenti qe Vatra duhet mbrojtur sepse eshte nje vlere jo vetem historike e Kombit Shqiptar por edhe ikone e pathyeshmerise perpara veshtiresive te Kombit tone. E kam thene dhe e perseris prape:

UNE KAM NEVOJE PER EMRIN E VATRES JO VATRA PER EMRIN TIM. E KAM DETYRIM MORAL E SHPIRTEROR NDAJ FAMILJES SIME NE RADHE TE PARE POR EDHE TE POPULLIT TIM TE SHUME VUAJTUR TE MOS E PERLYEJ EMRIN TIM PER GABIME E FAJE TE TE TJEREVE.VATRA ESHTE E VATRANEVE E JO E DISAVE QE PER TE LARTESUAR EMRAT E TYRE PERDORIN EMRIN E VATRES.

I keni kercenuar vatranet me gjyqe, me padisni edhe mua, nuk kam frike e nuk e kam problem por nuk do t,iu nenshtrohen sepse Ju nuk keni te drejte. Mos me prisni ne Vater me daten 16 Nentor 2023 ora 4:00 PM dhe asnje dite tjeter pa e hapur deren e Vatres per vatranet. E keqja ne Vater nuk vjen nga femrat sic jam une, Nazo Veliu, Marjana Bulku apo edhe ndonje tjeter, por as edhe nga njerez si Dr. Mara, Ervin Dine apo edhe te tjere qe Ju me nje te rene te lapsit vetem se nuk bien prehe e urdherave Tuaja, Ju i lironi nga detyra. Nuk keni pse ti shihni kritikat ndaj jush si kritika per Vatren. Ju jeni nje individ me te mirat dhe te keqijat Tuaja. Vatra eshte nje institucion qe i ka perballuar me punen ne interes te Kombit te gjitha rrebeshet mbi kurrizin e saj por asnjehere nuk kam pare e degjuar qe gjyqi dhe gjykate te ishte zgjidhje per te shpetuar nga kritikat apo edhe akuzat personale. E keqja ka ardhur nga keq menaxhimi dhe keq perdorimi qe ju po i beni Vatres edhe pse nuk jeni legjitim. Ju jeni i zoti te punoni per te marre tituj dhe grada, gje per te cilat une ju pergezoj, perdorni mendjen tuaj ne te mire te Vatres e vatranet do te dine t,iu vleresojne. Kane ikur kohet e kercenimeve, britmave dhe deshmitareve imagjinare se ky eshte keshtu e ai eshte ashtu, vetem une jam i mire. Lerini te tjeret t’iu vleresojne juve dhe bashkepuntoret Tuaj e kurre nuk do te humbisni por do te dilni fitimtar.

ZOTI I MESHIROFTE ATA QE I BEJNE KEQ VATRES, SHTEPISE SE SAJ KU SECILI NGA NE NDJEN EREN E NENES SE MUNGUAR.

  Sekretar e Pergjitheshme e Federates Pan- Shqiptare te Amerikes Vatra

Nazo Veliu    d.v.

Bronx, NY me, 16 nentor 2023