Financuesi George Soros, ‘njeriu më i korruptuar në politikën e sotme ndërkombëtare’, po kërcënon Hungarinë dhe Poloninë, tha kryeministri hungarez Viktor Orban në një intervistë në ​​radion publike të premten. 

Orban këmbënguli se Soros kishte ‘shumë politikanë në listën e tij të pagave dhe se ai është forca korruptuese prapa burokratëve të Brukselit që shantazhojnë dhe kërcënojnë Hungarinë’. Ai vuri në dukje se Soros kishte botuar një artikull kohët e fundit, ‘duke udhëzuar burokratët e Brukselit’ çfarë të bënin. Këshilli Evropian reagoi me qetësi duke thënë se ata dinin si të zgjidhnin debatet brenda tyre, tha ai për Kossuth Radio.

Orban tha se Soros po kërcënonte Hungarinë dhe Poloninë, megjithëse BE-ja zakonisht i zgjidhte debatet përmes negociatave. Debatet e mprehta nuk janë të pazakonta në BE, një pasojë e natyrshme duke pasur parasysh se duhen përputhur interesat e 27 vendeve anëtare, tha ai.

Kryeministri tha se gënjeshtrat ​​e paskrupullta për Hungarinë nuk ishin të rralla, por tani ato kishin arritur kulmin. Orban tha se zgjidhja e vetme e pranueshme për ngërçin aktual mbi buxhetin e BE-së dhe fondin e rimëkëmbjes do të ishte një zgjidhje e ligjshme, jo politike.  Me kontributin e Soros, ai tha ‘ata duan të krijojnë institucione’ që, me një shumicë të thjeshtë të mund të detyrojnë Hungarinë të çmontojë gardhin e saj në kufirin jugor dhe të lejojë emigrantët të hyjnë në vend.

“Hungaria i hedh poshtë kërkesat e tilla.” – theksoi ai.

Orbán tha se për Hungarinë mosmarrëveshja ishte mbi paratë, duke shtuar se Hungaria ishte një vend i qëndrueshëm ku të gjitha zhvillimet e planifikuara për dhjetë vitet e ardhshme mund të realizohen pavarësisht debateve politike dhe pa kontributin e Brukselit, duke shtuar se Hungaria ‘mund huazojë për tridhjetë vjet’ pa ndihmën e BE-së falë reputacionit të saj të mirë në tregjet ndërkombëtare.