Kur ish-presidenti Barack Obama u tha mbështetësve javën e kaluar se vendimi i Departamentit të Drejtësisë për të hequr çështjen kundër ish-Këshilltarit të Sigurisë Kombëtare të Shtëpisë së Bardhë Mike Flynn është një “kërcënim për sundimin e ligjit”, ai po mbështetej plotësisht në trillimet, të propaganduara me dëshirë për vite me radhë nga një media e butë, se hetimi i bashkëpunimit Rusi-Trump i nisur nga administrata e tij ishte i ligjshëm dhe i ligjshëm.

Por sigurisht që nuk ishte. Një varg dokumentesh të lëshuara së fundmi kanë konfirmuar se i gjithë hetimi Rusi-Trump, i cili përfundimisht e futur në kurth Flynn dhe detyruar Prokurorin e Përgjithshëm të atëhershëm Jeff Session të hiqte dorë nga vetja, ishte një abuzim i paparë i pushtetit që përbënte një përpjekje të organizuar nga administrata Obama për të anuluar rezultatet e zgjedhjeve presidenciale 2016. Në fakt ishte një përpjekje për grusht shteti.

Nëse nuk e keni marrë atë nga media e lajmeve, nuk është faji juaj. Në vend që të merren me implikimet e detajeve të sapo lëshuara rreth asaj që zyrtarët e Obamës po bënin për të minuar administratën e ardhshme të Trump gjatë tranzicionit, media kryesore ka fiksuar përdorimin e termit “Obamagate” nga Trump, duke e hedhur poshtë atë si një teori konspiracioni.

Një histori e shkurtër e çështjes Flynn
Kjo pritej. Për vite me radhë media ka bërë gjithçka që mundet për të shtyrë mashtrimin e bashkëpunimit Trump-Rusi – edhe pasi një hetim i veçantë këshillimor prej Robert Mueller për vite me radhë nuk zbuloi asgjë – duke përdorur kompleksitetin e skemës për të fshehur skandalin më të madh politik të kohës në sytë e thjeshtë.

Një aspekt kryesor i asaj skeme ishte – dhe është – ta bësh çështjen kundër Flynn të duket e ligjshme. Flynn u përball me akuza të shpifura se ai mashtroi agjentët e FBI-së në lidhje me bisedat që ai kishte me ambasadorin e atëhershëm rus Sergey Kislyak në javët para inaugurimit të Trump. (Si këshilltar i ardhshëm i sigurisë kombëtare, Flynn kishte padyshim biseda me krerë të shumtë të shteteve dhe ambasadorë gjatë kësaj kohe, kështu që nuk kishte asgjë të pazakontë që ai të fliste me ambasadorin rus.)

Administrata e Obamës tashmë e dinte për bisedat me Kislyak sepse kishte regjistrime të tyre falë një sërë hetimesh që doli nga hetimi i kundër-inteligjencës Hurricane Crossfire të fushatës Trump. Crossfire Hurricane, i nisur në verën e vitit 2016, ishte vetë një hetim fals i bazuar në dosjen Steele – një dokument krejtësisht mashtrues i mbushur me dezinformata ruse dhe i paguar nga Partia Demokratike.

Pra, pse FBI donte të intervistonte Flynn para inaugurimit të Trump në janar 2017? Njerëzit më të mirë në FBI nuk ishin saktësisht të sigurt për qasjen e tyre, por ata e dinin se duhej ta largonin Flynn nga rruga. Ndërsa ish-shefi i kundërzbulimit të byros, Bill Priestap, regjistroi në shënimet e tij, “Cili është qëllimi ynë? E vërteta / Pranimi, apo për ta bërë atë të gënjejë, kështu që ne mund ta ndjekim penalisht ose ta heqim nga puna? ”

Me sa duket administrata e Obamës u vendos në përpjekjen për ta zënë në gënjeshtër. Zbulimi i fundit i një takimi të Zyrës Ovale të Janarit 2017, i ndjekur nga Obama, nënpresidenti Joe Biden, Këshilltarja e Sigurisë Kombëtare Susan Rice, Zëvendës Prokurori i Përgjithshëm Sally Yates dhe Drejtori i FBI James Comey, konfirmon planin e administratës për të fshehur hetimin e Rusisë nga Ekipi Trump – përfshirë Flynn.

Ideja ishte që të përdoren thirrjet Kislyak si një pretekst për të mbajtur të hapur hetimin e Flynn, edhe pse nuk kishte asnjë arsye për ta bërë këtë. Pas muajsh spiunimi ndaj tij, FBI nuk kishte gjetur asgjë për të treguar që Flynn po komplotonte me rusët.

Siç shkruajti Rajs në një email për veten e saj pas takimit, “Presidenti Obama tha që ai dëshiron të jetë i sigurt se, ndërsa angazhohemi me ekipin e ardhshëm, ne jemi të kujdesshëm për të konstatuar nëse ka ndonjë arsye që ne nuk mund ta ndajmë informacionin plotësisht siç lidhet në Rusi. ”

Çështja ishte që të mbahej i hapur hetimi i Flynn si një mënyrë për zotërimet e Obamës si Comey, Yates dhe ish-Zëvendës Drejtori i FBI Andrew McCabe për të vazhduar hetimin e bashkëpunimit Rusi-Trump edhe pasi Trump mori detyrën – dhe për të mbajtur Flynn, këshilltari i sigurimit kombëtar të Trump, jashtë lakut. Meqenëse nuk kishte asnjë arsye për të vazhduar hetimin e Flynn, administrata e Obamës shpiku një: nocionin e pahijshëm se ai qëllimisht mashtroi Nënpresidentin Mike Pence në lidhje me bisedat e tij me Kislyak dhe më pas gënjeu për të FBI.

Nuk ka asnjë provë që kjo ka ndodhur, por edhe nëse do të kishte nuk do të kishte rëndësi. Siç shpjegoi Departamenti i Drejtësisë në vendimin e tij për të hequr dorë nga çështja Flynn, hetimi i Flynn ishte “i paqenë dhe i pajustifikuar nga hetimi i kundërzbulimit të FBI-së”.

Më vonë, zyrtarë të lartë të FBI-së dhe Departamentit të Drejtësisë i dhanë Komitetit të Inteligjencës së Dhomës përgjigje të ndryshme se pse po ndiqnin Flynn. Comey, McCabe, Yates dhe Zëvendës Ndihmës Kryesor Prokurori i Përgjithshëm Mary McCord të gjithë dhanë dëshmi kontradiktore në lidhje me “qëllimin kryesor” të intervistës së FBI me Flynn, duke filluar nga nocioni i çuditshëm se ai shkel Ligjin e Loganit – një ligj kushtetues i dyshimtë i vitit 1799