Media Spanjolle “Pousta” ka publikuar një artikull me titull: “Si u shndërrua Shqipëria në shtetin e parë dhe (të vetëm) narko-trafikant në Europë”. Në fillim të shkrimit media spanjolle sqaron origjinën e emrit Shqipëri.
“Emri Shqipëri ndoshta nuk na jep një imazh perceptues për ndonjë qytet, monument apo histori me të cilën mund të themi: Po, kam dëgjuar më parë për këtë vend. Arsyeja është se ky komb i vogël brenda Ballkanit është shqetësuar për mbijetesën më tepër siç kemi rastin me Kroacinë, Bosnjën apo Bjellorusinë. Ky vend i vogël ka qenë historikisht më i varfëri në Evropë – nëse përjashtojmë territoret e Kosovës dhe Gjeorgjisë – duke jetuar një diktaturë të përgjakshme komuniste përveç pasigurisë së përjetuar nga lufta gjatë viteve 1990.”-shkruan media spanjolle.

Më tej media e huaj ndalet te vendndodhja gjeografike e Shqipërisë, duke nënvizuar faktin se vendndodhja dhe klima e kanë favorizuar për kultivimin e drogës, por edhe mungesa e mundësive për t’u hapur me botën u bënë shkas që vendi të bëhet i pari në Europë për trafikim të lëndëve narkotike.

“Në pak vite, Shqipëria është bërë prodhuesi më i madh i marijuanës në kontinent falë klimës së saj malore; Por zotërinjtë e drogës tani përgjojnë tregtinë e lulekuqeve për të bërë heroinë nga Afganistani, duke këtu hyjnë edhe lidhjet me politikanët.

Më parë, pika e hyrjes për kokainë ishte Spanja, por shqiptarët kanë ruajtur bumin e biznesit, pasi konsumi i kësaj substance vazhdon të rritet në Berlin, Londër, Barcelona dhe Moskë.

Ndërsa në Itali “kumbari” funksionon si mbret, në Shqipëri, veprojnë familjet. Është e pamundur të prishësh një fis, sepse do të ketë akoma një kushëri, vëlla, xhaxha  ose djalë që do të vazhdojë.

Duke marrë parasysh çështjen e diasporës, ka gjysmë milioni shqiptarë që jetojnë në kryeqytetet e vendeve të pasura në Evropë. Kjo lehtëson kontaktet me familje të ndryshme për të vazhduar në biznesin e paligjshëm të drogës dhe trafikimit të qenieve njerëzore.

Muajin e kaluar, në Shqipëri u mbajtën zgjedhjet. Qytetarët dolën në rrugë për të refuzuar qeverinë e Edi Ramës, të cilin ata e fajësojnë për korrupsion dhe udhëheqje të klaneve familjare që i lejojnë rrugën drogës në Evropë.

Kjo mund të jetë indicia e shpengimit për një popull që ka vuajtur mjaft për të përballuar një dekadë larg lirisë shoqërore që krimi i organizuar i ka mohuar.”

https://pousta.com/como-albania-se-convirtio-en-el-primer-y-unico-narcoestado-de-europa/