Ekziston një proces i jashtëzakonshëm natyror në të cilin insektet dhe madje edhe kafshët mund të futen në lëngun e pemëve që përfundimisht bëhet qelibar, duke i mbajtur ato të ngrira në kohë përgjithmonë. Ky fenomen i vërtetë u theksua dhe u popullarizua nga filmi i suksesshëm Jurassic Park, ku një personazh shkencëtar ishte në gjendje të nxirrte gjak dinosauri nga mushkonjat që ishin bllokuar në qelibar.

Në vitin 2016, një mantis i vogël lutës që ishte krejtësisht i paprekur në një copë qelibar u shit përmes Heritage Auctions për 6,000 dollarë. Pjesa e pabesueshme u zbulua diku në Republikën Domenikane. Heritage Auctions vlerëson se kjo pjesë daton në periudhën oligocene, që do të thotë se është diku midis 23 dhe 33.9 milion vjet e vjetër.

Sipas përshkrimit të veprimit nga një shitje e ngjashme:

“Ky ekzemplar i tanishëm krenohet me një nga më të rrallat dhe më të kërkuarat nga të gjitha përfshirjet; Mantis që luten. Kur gjenden fare, këto insekte të egër zakonisht janë të shtrembëruara ose u mungojnë gjymtyrët për shkak të luftës së tyre të frikshme për t’i shpëtuar rrjedhjes së paepur. Megjithatë, ky shembull , është ruajtur në përsosmëri, deri te modelet e ngjyrave në këmbët e tij të holla, thumbat e hollë të krahëve, antenat delikate dhe sytë e mëdhenj të përbërë. Një pamje e jashtëzakonshme e jetës së lashtë, insekti ka përmasa rreth ½ inç i gjatë i mbështjellë në një copëz ari të lëmuar bukur. me përmasa 1¾ x 1¼ x 1 inç. As një tërheqje shtesë; pjesa përmban gjithashtu tre brumbuj të mëdhenj dhe të ruajtur në mënyrë perfekte, duke e bërë atë një ekzemplar të shkëlqyer me cilësi muzeale.”

Kafshët gjithashtu mund të ruhen në qelibar në një mënyrë të ngjashme. Vitin e kaluar, studiuesit gjetën mbetjet e ruajtura të një foshnje gjarpri që ata besonin se ishte 99 milionë vjeç.

Michael Caldwell, profesor në departamentin e shkencave biologjike në Universitetin e Albertës në Kanada, është një nga studiuesit që studioi ekzemplarin e gjarprit. Caldwell dhe ekipi i tij e emëruan ekzemplarin, Xiaophis myanmarensis.