Nga Agustin Mirakaj

Shenjtëria e institucioneve është themeli i një demokracie funksionale. Megjithatë, kur ilegalët zënë vend, institucionet bien pre e grabitësve, shpërdorimit ose manipulimit. Mungesa e transparencës ushqenë skepticizëm dhe zhgënjim, duke bërë që vatranët të vënë në dyshim legjitimitetin e Kryetarit. Ky erozion i besimit jo vetëm që minon autoritetin e institucioneve në Vatër, por gjithashtu ndan anëtarësinë dhe nxit një ndjenjë të pafuqisë tek vatëranët.

Paligjshmëria brenda institucioneve të Vatrës përbën një kërcënim të drejtpërdrejtë për sundimin e ligjit. Sundimi i ligjit siguron që të gjithë individët, pavarësisht nga statusi i tyre, t’i nënshtrohen të njëjtave ligje dhe rregullore gjë që nuk ka ndodhur që me ardhjen e Elmi Berishes, i emëruar në krye të Vatrës. Këtë e tregon më qartë video që ka dalë këto ditë në rrjetet sociale.

Gazeta Dillei është kthyer në media kazan si zëri i popullit që vetëm 2 persona kanë të drejt për të ligjëruar ligjërata. Megjithatë, kur institucionet merren peng nga kryetari i emëruar pa vota dhe me manipulimr, rregullat (kanunore) mund të manipulohen ose injorohen, duke çuar në një klimë mosndëshkimi. Kjo dobëson themelet e demokracisë në Vatër, duke i lënë vatëranët vulnerabël ndaj padrejtësisë dhe pabarazisë.

Paligjshmëria brenda institucionit të Vatrës ka ndikim të dëmshëm në proceset demokratike. Kur zgjedhjet njollosen nga mashtrimi apo manipulimi nga individ, zëri i vatëranëve heshtet dhe themelet brenda Vatrës shkërmoqen. Legjitimiteti i zyrtarëve të zgjedhur vihet në pikëpyetje, duke çuar në paqëndrueshmëri vlerash. Transparenca dhe mbikëqyrja e pavarur luanë një rol vendimtar në luftimin e paligjshmërisë brenda institucionit të Vatrës. Kontrolle dhe balanca të forta janë të nevojshme për të parandaluar abuzimin e pushtetit dhe korrupsionin.

Roli i anëtarësisë dhe medias luajnë një rol jetik. Media e pavarur mund të ofrojë një platformë për ekspozimin e paligjshmërisë dhe informimin e publikut gjë që nuk ndodh sepse në drejtim të saj është emruar një individ që u soll aty pa veting i cili nuk di gjuhen angleze, nuk prnon shkrimet e vatranëve për tu publikuar, i cili pengon trasparencë dhe vërtetësi, manipulon dhe shpif. Për këtë padrejtësi e gjithë anëtarësia e Vatrës duhet të veprojnë, të ngrej zerin dhe të flas duke avokuar për transparencë dhe duke sfiduar rastet e korrupsionit në se ka, ose abuzimit në Vatër për rstin e lekëve të tërmetit.

Fenomeni i marrjes peng të institucionit të Vatrës nga ilegalitet paraqet një sfidë të rëndë për strukturat e Vatrës. Degët duhët të gjejnë mënyrën dhe dëshirën e komunikimit me njëri tjetrin. Paligjshmëria gërryen besimin e vatranëve, minon kushtetuten “kanunoren e 1926” duke e përdhosur atë me një kanunore fallco të paligjshme e cilq përjetëson lavatrice parash dhe pengon procesin e trasparencës për donacionet e dhëna vite më parë.

Për të lartësuar Vatrën, ne duhet t’i japim përparësi llogaridhënies, transparencës dhe pavarësisë së institucioneve. Duke angazhuar në mënyrë aktive degët, duke fuqizuar Gazetën Dilli që të punoj për çeshtjen kombëtare me Vatranët dhe jo me LSI-në apo Partinë e Lirisë.
Vatra duke nxitur një kulturë integriteti, mund të luftojë paligjshmërinë dhe të sigurojë që institucionet të mbeten mbrojtës të vërtetë të Kanunores dhe të drejtave të anëtarëve të Federatës Pan Shqiptarë Vatra. Përmes përpjekjeve dhe angazhimit të palëkundur ne së bashku si vatëranë mund të sigurojmë një të ardhme më të ndritshme për ta shpëtuar Vatrën nga kuçedra e kuqe.