Kryeministri i Hungarisë Viktor Orban, njoftoi sot planin për të thirrur një referendum mbi çështjet e mbrojtjes së fëmijëve për të luftuar presionin nga Bashkimi Evropian mbi legjislacionin për të cilin blloku thotë se diskriminon njerëzit LGBTQ.

Duke u futur në një betejë kulturash me Komisionin Evropian, kryeministri Viktor Orban akuzoi ekzekutivin e BE-së për abuzim me kompetencat e tij duke sfiduar ndryshimet e fundit në legjislacionin për arsimin në Hungari dhe ligjet e mbrojtjes së fëmijëve.

Ai tha se Brukseli tani po kërkon ndryshime në ligjet e reja të Hungarisë për mbrojtjen e fëmijëve dhe mbrojtjen e familjes, por deklaroi se ai nuk ishte i gatshëm të tërhiqej kur e ardhmja e fëmijëve të vendit ishte në rrezik.

“E ardhmja e fëmijëve tanë është në rrezik, kështu që ne nuk mund të heqim dorë nga kjo çështje,” tha ai në një video në Facebook.

“Ligjet hungareze nuk lejojnë propagandë seksuale në kopshte ose shkolla, në televizione dhe në reklama,” tha ai, duke shtuar se, në Evropën Perëndimore, aktivistët e LQBTQ + përhapin mesazhin e tyre në institucionet arsimore. Kjo nuk do të lejohet të ndodhë në Hungari, pohoi ai.

Duke iu përgjigjur veprimit ligjor të BE-së kundër Hungarisë, Orban tha se vendi do të mbajë tani një referendum me pesë pyetje mbi çështjen.

Sipas mediave hungareze, ato pyetje do të jenë:

  1. A e mbështesni mbajtjen e një mësimi mbi orientimin seksual në një institucion arsimor shtetëror pa pëlqimin e prindërve?
  2. A e mbështesni promovimin e trajtimeve të ndryshimit të gjinisë për të miturit?
  3. A e mbështesni disponueshmërinë e trajtimeve për ndryshimin e gjinisë për të miturit?
  4. A e mbështesni prezantimin e pakufizuar të përmbajtjes mediatike të një natyre seksuale tek të miturit në lidhje me zhvillimin e tyre seksual?
  5. A e mbështesni prezantimin e përmbajtjes mediatike të ndjeshme ndaj gjinisë për të miturit?

Ligji i ri, që është në fuqi në Hungari që nga qershori, është pritur me tronditje nga udhëheqësit evropianë, me kryeministrin holandez Mark Rutte madje duke sugjeruar që Hungaria të largohet nga blloku pasi pikëpamjet e saj kundërshtonin qartë ato të BE-së.

Ndërsa ligji i diskutueshëm duket se përqendrohet në rritjen e dënimit për pedofilët e dënuar, ai përcakton gjithashtu që çështjet LGBTQ + nuk mund të portretizohen ose të promovohen në moshat nën 18 vjeç. Orban thotë se ligji është keqkuptuar nga ata në BE, duke deklaruar: “Kjo nuk është kundër homoseksualitetit. Ka të bëjë me të drejtën e fëmijëve dhe prindërve. ”

Komisioni Evropian nuk e komentoi menjëherë planin e Orban për të mbajtur një referendum.

Kryeministri, i cili ka qenë në pushtet që nga viti 2010 dhe përballet me zgjedhje prillin e ardhshëm, ka dalë hapur në mbrojtje të vlerave tradicionale të krishtera kundër liberalizmit perëndimor dhe ka nisur një fushatë kundër personave LGBTQ.

Një ligj anti-LGBTQ, i cili hyri në fuqi këtë muaj, ndalon përdorimin e materialeve që shihen si nxitje të homoseksualitetit dhe ndryshimit të gjinisë në shkolla. Ligji ka shkaktuar ankth në komunitetin LGBTQ dhe ka rritur fërkimet me Komisionin Europian.

Shefja e Komisionit të BE Ursula von der Leyen e ka quajtur projektligjin një ‘turp’ dhe tha se ekzekutivi i BE-së do të përdorë ‘të gjitha fuqitë në dispozicion’ për të detyruar Hungarinë të shfuqizojë ose modifikojë ligjin.